logo
جذاب ترین هامهم
علم و تکنولوژی

گذر عطارد از مقابل خورشید را تماشا کنید

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
آخرين خبر/ پديده هاي نجومي جذاب هر از چند گاهي توجه ما را به آسمان بالاي سرمان جلب مي کنند امروز و تا يک ساعت ديگر کوچکترين و اولين سياره منظومه شمسي يعني عطارد يا همان تير از مقابل خورشيد مي گذرد. در ادامه درباره اين پديده و نحوه مشاهده و علت هاي اهميتش توضيحاتي مي دهيم. عبور اين سياره از مقابل قرص خورشيد از آن جهت اهميت دارد که اين عبور در هر قرن 13 بار رخ مي دهد. سياره عطارد بين زمين و خورشيد قرار دارد و گفته مي شود که فقط در ارديبهشت ماه (ماه مه) يا آبان ماه (ماه نوامبر) از ديد ناظر زميني، از برابر قرص خورشيد عبور مي کند. با وجود غروب خورشيد در ساعت ۱۷ اين روز (دوشنبه ۲۰ آبان)، تمامي بخش‌هاي عبور اين سياره از مقابل خورشيد در کشور ما قابل مشاهده نيست و علاقه‌مندان تا ساعت ۱۷ (۵ بعدازظهر) فرصت دارند که اين پديده زيباي نجومي را مشاهده کنند. آخرين باري که تمامي مراحل عبور سياره تير از مقابل خورشيد در ايران قابل مشاهده بود به ۱۶ سال قبل يعني به سال ۱۳۸۲ بازمي‌گردد که پخش زنده آن توسط صدا و سيما و با همکاري واحد پژوهش انجمن نجوم آماتوري ايران انجام شد. چرا پديده گذر فقط براي سياره زهره و عطارد رخ مي دهد؟ سيارات داخلي تير و ناهيد از زمين به خورشيد نزديک‌تر هستند و به همين دليل شرايطي ايجاد مي‌شود که گاهي اوقات اين سيارات از مقابل دايره خورشيد عبور کنند. اما در هر مقارنه داخلي يعني وضعيتي که سيارات تير يا ناهيد بين زمين و خورشيد باشند، با توجه به انحراف مداري اين سيارات نسبت به مدار زمين، ساکنان کره خاکي نمي‌توانند شاهد يک گذر باشند. بر اين اساس، ساکنان زمين هر ۱۰۰ سال (يک قرن) ۱۳ عبور از سياره تير و هر هزار سال (۱۰ قرن) ۱۳ عبور از سياره ناهيد را مي‌توانند مشاهده کنند. عکاسي از گذر عطارد از اين رو سازمان فضايي ايران از عکاسان علاقه مند به عکاسي از اين پديده نجومي خواسته است که عکس‌هاي خود را به همراه مشخصات صاحب اثر به ايميل info@isa.ir ارسال کنند.به سه اثر برگزيده اين مسابقه لوح يادبود و جايزه نقدي اهدا مي شود. زمان تماس اول و مماس شدن سياره تير با خورشيد را ساعت 16 و 5 دقيقه و 27 ثانيه و تماس دوم يعني قرارگيري کامل سياره تير در مقابل خورشيد را ساعت 16 و 7 دقيقه و 8 ثانيه اعلام کرده است. دقيقا چه ساعتي گذر عطارد آغاز مي شود و تا کي ادامه دارد؟ لحظاتي که گذر آغاز مي شود درست زماني است که گوشه اي از عطارد را روي قرص خورشيد مي بينيم به اين لحظه، تماس اول گفته مي شود و زماني که طرف ديگر سياره با لبه خورشيد مماس شود تماس دوم رخ مي دهد تماس سوم و چهارم هم زمان خروج عطارد از روي قرص خورشيد رخ مي دهد. 
 در ايران تماس اول و مماس شدن سياره تير با خورشيد ساعت ۱۶:۰۵ دقيقه و ۲۷ ثانيه صورت مي‌گيرد که البته از درون تلسکوپ‌هاي مجهز به فيلتر «اچ الفا» مي‌توان اين لحظه را به صورت دقيقي مشاهده کرد. تماس دوم يعني قرارگيري کامل سياره تير در مقابل خورشيد ساعت ۱۶:۰۷ دقيقه و ۸ ثانيه روي مي‌دهد و تا ساعت ۱۷ همانگونه که اشاره شد رصدگران کشور قادر به مشاهده عبور سياره تير از مقابل خورشيد هستند هر چند که هر چه به سمت غرب و جنوب غرب کشور برويم زمان بيشتري تا غروب خورشيد براي مشاهده گذر تير فرصت است. ساعت ۱۸:۴۹ دقيقه و ۴۸ ثانيه سياره تير به ميانه مسير خود مي‌رسد که متاسفانه در ايران قابل مشاهده نيست، ساعت ۲۱:۳۲ دقيقه و ۳۲ ثانيه تماس سوم و لحظه آغاز خروج سياره تير از مقابل خورشيد خواهد بود و ساعت ۲۱:۳۴ دقيقه و ۱۴ ثانيه به وقت ايران پايان عبور سياره تير از مقابل خورشيد است. عبور سياره تير از مقابل خورشيد براي رصد اين پديده حتما بايد از فيلتر مخصوص رصد خورشيد استفاده شود چرا که شدت نور خورشيد بسيار بالاست و رصد بدون فيلتر حتي براي لحظه‌اي کوتاه مي‌تواند براي چشم انسان خطرساز باشد. با توجه به اين که سياره تير يا همان عطارد بسيار کوچک است بايد حتما با تلسکوپ يا دوربين دو چشمي رصد شود و قبل از اين کار بايد فيلتر مخصوص رصد خورشيد روي ابزار رصدي نصب شده باشد در غير اين صورت خطر نابينايي و مشکلات جدي چشمي براي افراد پيش خواهد آمد. 
در دوران معاصر گذرهاي عطارد با چند روز فاصله از ۱۸ ارديبهشت و ۱۹ آبان رخ مي‌دهند. کمتر بودن سرعت سياره در اوج مداري موجب مي‌شود که احتمال حضورش در مکان مناسب کمتر باشد. گذرهاي آبان در فواصل ۷، ۱۳ و ۳۳ سال و گذرهاي ارديبهشت در فواصل ۱۳ و ۳۳ سال رخ مي‌دهند. گذر بعدي عطارد در ۲۲ آبان ۱۴۱۱ خواهد بود. اين پديده در کدام نقاط زمين قابل مشاهده است؟ گذر از اغلب مناطق زمين شامل آمريکاي شمالي و جنوبي، اقيانوس اطلس و آرام، اروپا، آفريقا، نيوزلند و غرب آسيا قابل مشاهده خواهد بود. اما از آسياي ميانه و شرقي، ژاپن، استراليا و اندونزي مشاهده نخواهد شد.کل شهرهاي ايران مي توانند تماس عطارد با خورشيد را با تلسکوپ رصد کنند اما با غروب خورشيد از ديدن مراحل بعدي محروم مي شوند. به هيچ وجه بدون ابزار و فيلتر مناسب به خورشيد نگاه نکنيد
اگر تلسکوپ نداريد و مايل هستيد اين پديده نجومي جالب را ببينيد بهترين راه اين است که با انجمن هاي نجومي و مراکز مختلف نجومي و رصدخانه هاي شهر خود در ارتباط باشيد و با مراجعه به اين مکان ها از ابزارها و راهنمايي رصدگران استفاده کنيد اين طوري خيالتان راحت است که به چشمتان هم صدمه نزده ايد. افرادي که تلسکوپ دارند ولي فيلتر خورشيدي در اختيار ندارند مي‌توانند با مشاهده تصوير خروجي از تلسکوپ بر روي کاغذ سفيد و با تنظيم فاصله چشمي تلسکوپ از کاغذ و فوکوس کردن آن، گذر و لکه‌هاي احتمالي آن را بر سطح خورشيد رصد کنند.توجه داشته باشيد که نگاه مستقيم به خورشيد مي‌تواند آسيب‌هاي جدي به چشم وارد کند و در مواردي منجر به نابينايي کامل شده است.
عطارد را چه قدر مي شناسيد؟ تير يا عطارد کوچک‌ترين و نزديک‌ترين سياره به خورشيد در منظومهٔ خورشيدي است. تلفط درست نام عربي آن عُطارِد است اما در تداول عامه فارسي‌زبانان عَطارُد رايج‌تر است که خب اين نوع تلفظ غلط است. سطح رو به خورشيدِ سيارهٔ تير، به‌دليل نزديکي به خورشيد، بسيار داغ است. رويهٔ پشت به خورشيد تير نيز بسيار سرد است. سيارهٔ تير ماه ندارد. تير، کوچک‌ترين سيارهٔ منظومهٔ خورشيدي است. تير از نظر ميدان جاذبه، قفل شده است، به اين معنا که حرکت وضعي آن در منظومهٔ خورشيدي بي‌همتاست. تير، به ازاي هر دو باري که به دور خورشيد مي‌گردد، دقيقاً سه بار به دور خود مي‌چرخد. به اين ترتيب اگر روي تير زندگي کنيم، هر دو سال يک بار، يک شبانه‌روز را تجربه خواهيم کرد. با وجود اندازهٔ کوچک، سيارهٔ تير از ميدان مغناطيسي نيرومندي برخوردار است. تير تندروترين سيارهٔ منظومه خورشيدي است که با سرعتي حدود ۴۸ کيلومتر بر ثانيه، هر ۸۸ روز يک بار خورشيد را دور مي‌زند. از اين رو سياره‌اي گريزپاست که ديدنش آسان نيست و به همين دليل است که شايد، ايرانيان باستان آنرا «تير» ناميده و در يونان «مرکوري» يا «پيک خدايان» لقبش داده بودند. دهانه‌هاي برخوردي سياره تير به نام نويسندگان و هنرمندان مشهور جهان ناميده شده‌اند که در ميان آنها نام شاعران مختلف فارسي‌زبان نيز ديده مي‌شود ازجمله: دهانه فردوسي، دهانه نظامي، دهانه رودکي، و دهانه نوايي. 
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد